Waarom uitbesteden geen goed idee is bij teveel werk
Heb je teveel werk of zijn er taken die je echt haat met een passie? Dan zullen veel mensen je adviseren om dit werk uit te besteden.
Op zich is dat een goed idee, alleen zou ik het nooit als eerste hulplijn inzetten. Want er zijn nog een aantal acties die je kan (en zou moeten) ondernemen vooraleer je werk gaat uitbesteden.
Vooraleer je werk gaat uitbesteden, zijn er een aantal zaken die je kan doen en in mijn ogen essentieel zijn vooraleer je gaat uitbesteden of aanwerven. Er zijn 5 belangrijke redenen waarom je beter eerst orde op zaken stelt vooraleer je gaat uitbesteden.
Uitbesteden/aanwerven kan je trouwens in de brede zin van het woord interpreteren: uitbesteden aan of samenwerken met een freelancer, iemand (deeltijds) in dienst nemen. Waar je uitbesteden ziet staat, kan je dus ook aanwerven lezen en vice versa.
Waarom eerst orde op zaken stellen vooraleer je gaat uitbesteden?
1. Moment van aanwerving uitstellen
Door eerst je huidige processen en systemen te optimaliseren zal je het moment van aanwerving gemakkelijk enkele maanden tot een jaar kunnen uitstellen. Afhankelijk van je business en toekomstplannen, zal je misschien zelfs niemand moeten aannemen. Er zijn vandaag de dag heel wat tools en systemen die ervoor kunnen zorgen dat jij bakken tijd bespaart met jouw administratie door deze grotendeels te elimineren, waardoor je (nu) nog geen extra handen nodig hebt.
2. Chaos dupliceert zich
Wanneer het werk ons boven het hoofd groeit of we taken veel te lang laten liggen, ontstaat er heel vaak chaos: in het werk en in ons hoofd. Alle overzicht is verloren. Wanneer je op dat moment iemand zou aanwerven, gaat die chaos zich in een mum van tijd simpelweg dupliceren, die zich dan ook weer dupliceert (zie het een beetje als compound intrest, maar dan zonder de happy ending). Met als gevolg: de ander wordt één met jouw chaos, of loopt, na een tijdje ploeteren, schreeuwend weg! Hoe dan ook, je bent eigenlijk nog geen stap verder.
3. Beste match voor de samenwerking
Met een duidelijk systeem heb je zicht op welke taken je kan/wil uitbesteden, welke expertise en skills essentieel zijn hiervoor en kan je kandidaten een helder inzicht geven in wat je exact van hen verwacht. Zij kunnen op hun beurt hiermee zeer goed inschatten of dit binnen hun expertise valt en hoe ze jou het beste kunnen ondersteunen. Zo kan jij gemakkelijk de beste match selecteren en zet je meteen de toon voor de start van een mooie samenwerking.
4. Vlotte en langdurige samenwerking
Wanneer jij voor de aanwerving je huiswerk gedaan hebt en je nieuwe teamlid kan briefen obv deze procedures en systemen, kan die meteen aan de slag en zal die veel efficiënter kunnen werken (lees: lagere kost voor jou en minder frustraties voor beiden). Ook ga je gemakkelijk kunnen opvolgen wat de status van bepaalde taken en kunnen controlemechanismes zorgen dat zowel jij als je teamlid gerust kunnen zijn dat menselijke fouten geen onherstelbare schade kunnen veroorzaken.
5. In lijn met jouw visie en waarden
Ondernemers stellen uitbesteden vaak uit omdat anderen het niet “op hun manier” doen, alleen vergeten ze dat iedereen dingen anders zal interpreteren tenzij je hen informeert over “jouw manier”. En daarmee bedoel ik niet dat je jouw teamleden geen vrijheid moet geven, wel dat het duidelijk moet zijn wat voor jou belangrijk is. Zo kan alles gebeuren volgens de visie en waarden van jouw onderneming en hou je de bedrijfsidentiteit intact. Door op voorhand procedures en systemen op te zetten, is dit meteen duidelijk voor beide partijen, wat je ook alweer kan meenemen in je zoektocht naar de beste match én doorheen de hele verdere samenwerking met dit teamlid en eventueel toekomstige teamleden.
Zoals je ziet, heeft het ongelofelijk veel voordelen voor jou en je toekomstige team om eerst je processen en systemen op orde te zetten vooraleer je gaat uitbesteden of aanwerven.
In een volgende blog, vertel ik je hoe je orde op zaken kan stellen vooraleer uit te besteden.
Benieuwd? Schrijf je in de op mailinglijst zodat je dit zeker niet mist!
Moest je er niet uit geraken, help ik je uiteraard ook graag verder: stuur mij een mailtje met je issue of plan een Terminate Your Chaos Rescue call.
Heeft dit jou geholpen en ben je aan de slag gegaan met jouw hefbomen? Laat het mij dan zeker even weten.
Is jouw business-bestie ook toe aan een levensveranderende actie? Stuur dit artikel dan zeker door!
Mis geen enkele blog meer en registreer je vandaag nog op de mailinglijst.