Hoe ik de chaos in mijn hoofd de baas blijf

Het is één grote chaos in mijn hoofd 🤯

In mijn hoofd is het een constante drukte, waarbij mijn brein met de oppoppende gedachten pijlsnel associaties maakt met voor de buitenwereld totaal ongerelateerde zaken. En meestal zijn die vaak lumineuze ideeën 💡 even snel dan ze gekomen zijn, ook weer verdwenen in de galaxy 🌌 van mijn brein.

Door de jaren heen heb ik dan ook een heel aantal trucjes gevonden om die eindeloze gedachtenstroom in mijn voordeel te gaan gebruiken en te zien als een geweldige superkracht ipv mij erdoor te laten tegenhouden of zelfs verlammen.

Ons brein is niet gemaakt om te onthouden

Denken is uiteindelijk ook de functie van ons 🧠 brein: nadenken over mogelijke oplossingen, eindeloze lijsten vol opties bedenken, associaties maken in- of outside the box,…

Waar het niet voor gemaakt is, is om dingen te onthouden, daar is het gewoon archislecht in, juist door die superkracht van eindeloze associaties.

We doen onszelf er dus een ongelofelijk plezier mee om het niet langer daarvoor proberen te gebruiken, want dan krijg je:

🤯 van die luminieuze ideeën die je je niet meer kan herinneren een uur later

🤯 to do’s die op de meest ongepaste momenten in het hoofd komen

🤯 het knagende gevoel dat je iets belangrijks vergeten bent

Een betrouwbaar extern geheugen

De eerste belangrijke stap: zorgen voor een betrouwbaar extern geheugen, waar je kan vinden wat je nodig hebt, wanneer je het nodig hebt. Wat dat is, maakt eigenlijk niet veel uit, zolang het maar werkt voor jou. Een old-school fichenbak, het klassieke notitieboekje of een digitale variant.

Al deel ik wel graag een paar aanbevelingen voor de keuze van jouw systeem die ervoor zorgen dat het ook effectief een hulp op lange termijn zal zijn.

Een ideaal systeem heeft volgende eigenschappen:

1️⃣ Je kan het gemakkelijk overal met je meenemen (die old-school fichenbak komt hier al wat in de problemen)

2️⃣ Je kan er snel iets in droppen, idealiter met één enkele actie (geen ingewikkelde programma’s dus waar je eerst 10 kliks moet doen)

3️⃣ Je kan er eenvoudig in zoeken, organiseren en herorganiseren (hier krijgt het klassieke notitieboekje het moeilijk, behalve dan de Atoma versie)

➕ Bonuspunten als je (bepaalde stukken) ook nog eens eenvoudig kan delen met anderen.

Je kan uiteraard ook, helemaal mee met de huidige tijden, voor een hybride-versie kiezen, waarbij je papieren notities en een digitaal systeem combineert. Dit is trouwens wat ik zelf ook doe.

Mijn hybride systeem

Als eeuwige Notion-lover ❤️ is de digitale versie van mijn externe geheugen uiteraard ook daar te vinden. Ik hou er eigenlijk alles in bij: mijn volledige marketingplanning, mijn takenlijstjes, leuke adresjes die zeker eens wil bezoeken, cadeau-ideetjes, onze vele trips met alle info die we maar kunnen nodig hebben en nog zoveel meer! Hoe ik mijn Notion organiseer, vertel ik je graag in één van mijn volgende blogs.

Dit systeem zorgt ervoor dat ik al die zaken niet langer probeer te onthouden, dat ik gerust kan zijn dat het daar staat wanneer ik het nodig heb en dat ik het zonder enige moeite gevonden heb op het moment dat ik dat wil. Dat geeft mij zoveel rust 🧘‍♀️

Doordat ik Notion kan raadplegen vanop mijn laptop, smartphone of gelijk welk toestel met internet, lukt het mij meestal wel om oppoppende gedachten meteen te parkeren op de juiste plaats.

Het doel is steeds dat alles op 1 plek verzameld wordt, in mijn geval dus Notion, maar komt er ineens iets in mijn hoofd tijdens het autorijden of tijdens een videocall met een klant, dan is dat niet mogelijk om dat meteen daar te droppen. Daar komt mijn hybridesysteem kijken.

Ik heb altijd een kladpapier naast mij liggen op mijn bureau, waar ik dingen snel kan neerschrijven tijdens een call of wanneer ik met een focustaak bezig ben: iets dat ik nog moet doen, interessante quote van een klant, topidee waar ik nu geen aandacht aan kan geven. Op het einde van de week check ik wat er op dit papiertje staat dat nog niet behandeld werd en zorg ik dat het op de juiste plaats in Notion komt. In mijn handtas heb ik ook altijd een klein notitieboekje zitten, dat op dezelfde manier werkt.

Tijdens het autorijden komen er bij mij ook vaak to do’s bovendrijven, krijg ik inspiratie voor een nieuwsbrief of zie ik ineens de oplossing voor een probleem dat ik al weken probeer op te lossen. Dan komt de app Braintoss in actie: ik spreek het in en de app stuurt het automatisch naar mijn mailadres, inclusief een behoorlijk goede poging tot transcriptie. Op het moment dat ik mijn mails behandel, kan ik het dan meteen in Notion zetten.

Jouw eigen gepersonaliseerd systeem

Wil je zelf ook graag zo’n systeem opzetten?

Neem dan eerst even de tijd om te kijken en stel jezelf deze vragen:

  • Welke systemen gebruik ik vandaag al?

  • Hoe efficiënt zijn deze systemen voor mij?

  • Kan ik deze verschillende systemen samenbrengen tot 1 systeem?

Daarna ga je aan de slag:

  • Breng alles samen tot 1 systeem, elimineer de rest onverbiddelijk

  • Kies een flow dat voor jou logisch is en je gemakkelijk kan volhouden

  • Evalueer of het werkt voor jou

  • Stuur bij waar nodig

⚠️Van zodra je merkt dat het niet lukt, stel jezelf dan de vraag hoe dit komt? Enkel omdat het nog geen gewoonte is of omdat er nog iets wringt en niet 100% werkt voor jou?

Na enkele dagen zal je al een eerste effect gaan voelen. Wanneer je dit consequent een paar weken volhoudt, zal je voelen dat er opnieuw meer rust komt in je leven, al is chaos in ons hoofd een heel menselijk gegeven.

Heeft dit jou geholpen en ben je aan de slag gegaan met de chaos in jouw hoofd? Laat het mij dan zeker even weten, ik vind het altijd fijn om van jou te horen.

Is jouw business-bestie ook toe aan een levensveranderende actie? Stuur dit artikel dan zeker door.

Moest je er niet uit geraken, help ik je uiteraard ook graag verder: stuur mij een mailtje met je issue of plan een Terminate Your Chaos Rescue call.

Mis geen enkele blog meer en registreer je vandaag nog op de mailinglijst.

    Vorige
    Vorige

    3 top tips om jouw leven makkelijker te maken

    Volgende
    Volgende

    Vandaag één stap dichter bij jouw einddoel